Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Lind

Tilia cordata


Lind er et lauvtre som blir opptil 30 meter høyt. I frittstående tilstand får lind bred, tett, vid og jevnt kuppelformet krone og kort stamme. I bestand blir stammen lengre og grenfri opp mot krona. Skuddene er til å begynne med fint håret, men blir glatte og glinsende etter hvert. De har ofte en sikk-sakk lignende form med en knopp i hver "knekk".

Bladene sitter på 2-5 cm lange stilker, og er ordnet i to rekker. De er hjerteformete, 3-10 cm lange, med sagtannet bladrand. Bladet har glatt overside og grågrønn underside med rustrøde eller gulaktige hår i nervevinklene. Lind danner tokjønnete femtallsblomster som sitter flere sammen i hengende, langstilkede kvaster (blomsterstand). Blomsterstilken er sammenvokst med et blekt grønt, tungeformet blad. Fruktene er kuleformete, 5-8 mm store enfrøete, gråhårete nøtter med tynt skall. Etter modning faller hele fruktstanden av, og det tungeformete bladet virker som en vinge.

Barken er grågrønn, glatt og tynn, senere mørkegrå til svart og tett oppsprukket på langs. I løs jord blir røttene svært kraftige og dyptgående. Lind kan bli opptil 500 år gammel.

Utbredelse
Lind er utbredt i mesteparten av Europa og deler av Asia. I Norge vokser lind i et belte langs kysten til Sunnmøre. I tillegg finnes den på Østlandet nord til Ringebu og spredt på egnede steder ellers i landet. Verdens nordligste naturlige forekomst ligger i Brønnøy i Nordland.

Voksested
Lind er et varmekjært edellauvtre som tåler mye skygge. Lind foretrekker kalkholdig jord som er løs, dyp, middels fuktig og næringsrik, gjerne på varme, sørvendte plasser med ur eller skredjord. Lind vokser som oftest enkeltvis i blanding med andre treslag, og danner sjelden egne bestand.

Blomstene til lind dufter intenst, og trekker til seg insekter. Disse trekker igjen til seg insektetende fugler, slik at artsmangfoldet i lindeskog er svært stort.

Egenskaper og anvendelse
Lind er et spredtporet treslag med lite synlige årringer. Veden er hvitaktig gul hos yngre trær, og mer gul til rødbrun hos eldre. Margstrålene vises som glinsende striper. Lind er bløtt og lett, men har gode styrkeegenskaper.

Lind er det treslaget som er mest brukt til treskjæring og dreiearbeider. Lind blir også benyttet i produksjon av blyanter, pyntegjenstander, finer og panel. Fordi veden verken har smak eller lukt, har lind blitt benyttet til kjøkkenredskaper, boller og tiner.
Lindeblomstene har stor betydning for bi-avlen, da nektaren gir honning av utmerket kvalitet. Lindebasten er svært seig og har tidligere vært mye brukt i tau, matter og nøter.

Formering
Lind blomstrer vanligvis i 20-30 års alder. Blomstringen skjer etter lauvsprett i juni -juli, og nøttene er modne i september-oktober. Frøformering har mindre betydning enn vegetativ formering i form av stubbeskudd, senkere og skudd fra lange rotutløpere. Planting av lind er å anbefale ved etablering av alleer, parktrær og tuntrær.

 

Plakat:

Norsk genressurssenter har i samarbeid med Skogkurs og Naturfagsenteret utarbeidet plakater av alle norske treslag. Med tekst og illustrative bilder gir plakatene god informasjon om utbredelse, enkle kjennetegn, formering, bruk og nytte, ord og begreper, samt tro og overtro. Plakaten om hassel og lind kan lastes ned her.

Lenke:

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/tilia/tilia/tilicor.htmlLes mer i "Den virtuella floran"

 Tilbake

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Treslag i Noreg

Korleis kan man sjå forskjell på ulike treslag og hvordan ser dei forskjellige bladene til dei forskjellige trea. Solveig (12 år)

Vis/skjul svaret...

Hei, Solveig

 

Takk for spørsmålet ditt. Du spør hvordan man kan se forskjell på trærne, og du lurer på hvordan bladene ser ut. Og nettopp bladene er den viktigste måten å kjenne igjen treslagene på.

 

Jeg kan ikke forklare alle bladene her, så jeg skal heller gi deg noen tips til hva vi ser etter:

1. Er det sammensatte blader eller hele blader? Sammensatte blader betyr at ett blad består av mange små blad. Rogn er et godt eksempel her.

2. Formen på bladet er viktig. Blader kan være runde (osp), trekantet (bjørk), avlange (selje), hjerteformete (lind), fliket (lønn) eller lappet (eik).

3. Hvordan ser kanten på bladet ut? Dette er også et viktig skilletegn. Det er mange treslag med blader som er runde eller avlange. For å skille mellom disse artene, ser vi på bladkanten. Hos selje er det helt glatt kant (ingen tagger), mens or har spisse tagger, og osp har runde tagger.

 

I tillegg kan det hende vi må bruke fingrene og kjenne på bladet. Er det glatt? Er det ru?

Bladstilken kan også fortelle oss hvilke treslag det er. Hassel har små hår på stilken, og alm har en veldig kort stilk.

 

Det krever litt trening å bli kjent med alle de ulike treslagene. Her er to hjelpemidler (begge to er gratis):

 

Lauvtre - dette er en oversikt du kan ta utskrift av og ta med deg ut i skogen: https://www.naturfag.no/utstyrsbeskrivelse/vis.html?tid=2068427

Treslag i Norge - dette er en app du kan laste ned på telefonen https://www.skogkurs.no/kunnskapsskogen/artikkel.cfm?Id_art=23331

 

Lykke til!

 

Hilsen

Anna Lena Albertsen

Lære med skogen


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer