Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Bjørn(Ursus arctos)
I Norge har vi brunbjørn og den er det største rovdyret vi har på fastlandet. Bjørnen kan bli opptil 2,3 meter lang og veie over 300 kg. Pelsen er fra lys gulbrun til svartbrun. Selv om den er et rovdyr spiser den også urter, planter, bær og innsekter i tillegg til kjøtt. Av og til tar den sauer. Bjørnen ligger i hi hele vinteren. Hiet kan være et hulrom under bakken eller i en skråning, der sover den til våren kommer.

Vekt: ca. 250 kg
Lengde: ca. 190-230 cm
Kost: Urter, planter, bær, kjøtt og insekter.BjørnehiTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Hvordan ble skogen til?

Hvordan ble skogen til? Spørsmål fra Ojnljnø Liv bli  (?19) 

Vis/skjul svaret...

Oi, det var et godt spørsmål! Utviklingen av trær har nok skjedd som et resultat av konkurranse mellom artene. Alle planter trenger sollys. Trærnes egenskaper med dype røtter og solid stamme, gjorde at de kunne vokse høyere og dermed konkurrere bedre om lyset. Det ble med andre ord «lurt» å vokse høyt, og flere treslag utviklet seg. Til sammen dannet de en skog.

De eneste stedene det ikke vokser skog, er der det er for lite vann, for mye vann, for lite jord eller for kaldt.

Men det finnes jo mange planter som ikke er like høye som trær, hvordan får de sollys? De har løst det på mange ulike måter. Noen vokser på trærne (lianer, orkideer), noen blomstrer før trærne får løv (hvitveis), noen vokser der trærne ikke trives (bukkeblad), eller er raske til å dukke opp der et tre faller ned eller brenner opp (geitrams). Og mange planter tåler rett og slett å vokse der det ikke er så mye lys (bregner, mose).

 

Vennlig hilsen

Anna Lena Albertsen

Lære med skogen


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer