Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Hare(Lepus timidus)
Det finnes ca 100 harearter i verden. I Norge er skogharen vanligst, den finnes i skogen, på jorder og på fjellet. Den er ca 60 cm lang og veier normalt 3-3,5 kg. Haren har korte forbein og lange kraftige bakben. Det er lett å gjenkjenne sporene om vinteren. Verdt å vite er at forlabbene er bakerst i sporet. På den måten kan man vite hvilken retning haren løper. Om sommeren er pelsen mørk gråbrun og om vinteren skiftes den til hvit. Haren har en stor fortann og spiser bare plantekost slik som greiner av trær, gress, urter og lyng. Haren er stedbunden. Den er mest aktiv i skumringen og om natten. Om dagen ligger den på hvilesteder som er under en busk eller et tre. Der lager den et lite "sete".


Vekt: 3-3,5 kg
Lengde: ca. 60 cm
Kost: Plantekost som greiner av trær, gress, urter og lyng.
HaresporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Hvordan ble skogen til?

Hvordan ble skogen til? Spørsmål fra Ojnljnø Liv bli  (?19) 

Vis/skjul svaret...

Oi, det var et godt spørsmål! Utviklingen av trær har nok skjedd som et resultat av konkurranse mellom artene. Alle planter trenger sollys. Trærnes egenskaper med dype røtter og solid stamme, gjorde at de kunne vokse høyere og dermed konkurrere bedre om lyset. Det ble med andre ord «lurt» å vokse høyt, og flere treslag utviklet seg. Til sammen dannet de en skog.

De eneste stedene det ikke vokser skog, er der det er for lite vann, for mye vann, for lite jord eller for kaldt.

Men det finnes jo mange planter som ikke er like høye som trær, hvordan får de sollys? De har løst det på mange ulike måter. Noen vokser på trærne (lianer, orkideer), noen blomstrer før trærne får løv (hvitveis), noen vokser der trærne ikke trives (bukkeblad), eller er raske til å dukke opp der et tre faller ned eller brenner opp (geitrams). Og mange planter tåler rett og slett å vokse der det ikke er så mye lys (bregner, mose).

 

Vennlig hilsen

Anna Lena Albertsen

Lære med skogen


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer