Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Hjort(Cervus elaphus)
Hjorten kan bli opp til 250 cm lang, 150 cm skulderhøyde, og veier vanligvis 180-240 kg. Bukken har gevir som vokser ut og felles hvert år. Når oksen blir eldre får den gevir formet som en krone, det kalles kronhjort. Sommerpelsen er rødbrun og vinterpelsen er gråbrun. Hjorten kjennetegnes ved den mørke hårstripa som går fra nakken og ned langs hele ryggen. Hjorten er drøvtygger med fire mager. Den spiser gress, urter, lyng og friske skudd og blader. Hjorten er mest aktiv i grålysningen / skumringen og om natten. Den er meget mistenksom og lettskremt overfor farer. Den liker å hvile på høyder eller andre steder med god oversikt.Vekt: 180-240 kg
Lengde: opp til 250 cm
Høyde: opp til 150 cm
Kost: Gress, urter, lyng, friske skudd og blader.
HjortesporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Treslag i Noreg

Korleis kan man sjå forskjell på ulike treslag og hvordan ser dei forskjellige bladene til dei forskjellige trea. Solveig (12 år)

Vis/skjul svaret...

Hei, Solveig

 

Takk for spørsmålet ditt. Du spør hvordan man kan se forskjell på trærne, og du lurer på hvordan bladene ser ut. Og nettopp bladene er den viktigste måten å kjenne igjen treslagene på.

 

Jeg kan ikke forklare alle bladene her, så jeg skal heller gi deg noen tips til hva vi ser etter:

1. Er det sammensatte blader eller hele blader? Sammensatte blader betyr at ett blad består av mange små blad. Rogn er et godt eksempel her.

2. Formen på bladet er viktig. Blader kan være runde (osp), trekantet (bjørk), avlange (selje), hjerteformete (lind), fliket (lønn) eller lappet (eik).

3. Hvordan ser kanten på bladet ut? Dette er også et viktig skilletegn. Det er mange treslag med blader som er runde eller avlange. For å skille mellom disse artene, ser vi på bladkanten. Hos selje er det helt glatt kant (ingen tagger), mens or har spisse tagger, og osp har runde tagger.

 

I tillegg kan det hende vi må bruke fingrene og kjenne på bladet. Er det glatt? Er det ru?

Bladstilken kan også fortelle oss hvilke treslag det er. Hassel har små hår på stilken, og alm har en veldig kort stilk.

 

Det krever litt trening å bli kjent med alle de ulike treslagene. Her er to hjelpemidler (begge to er gratis):

 

Lauvtre - dette er en oversikt du kan ta utskrift av og ta med deg ut i skogen: https://www.naturfag.no/utstyrsbeskrivelse/vis.html?tid=2068427

Treslag i Norge - dette er en app du kan laste ned på telefonen https://www.skogkurs.no/kunnskapsskogen/artikkel.cfm?Id_art=23331

 

Lykke til!

 

Hilsen

Anna Lena Albertsen

Lære med skogen


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer