Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Hjort(Cervus elaphus)
Hjorten kan bli opp til 250 cm lang, 150 cm skulderhøyde, og veier vanligvis 180-240 kg. Bukken har gevir som vokser ut og felles hvert år. Når oksen blir eldre får den gevir formet som en krone, det kalles kronhjort. Sommerpelsen er rødbrun og vinterpelsen er gråbrun. Hjorten kjennetegnes ved den mørke hårstripa som går fra nakken og ned langs hele ryggen. Hjorten er drøvtygger med fire mager. Den spiser gress, urter, lyng og friske skudd og blader. Hjorten er mest aktiv i grålysningen / skumringen og om natten. Den er meget mistenksom og lettskremt overfor farer. Den liker å hvile på høyder eller andre steder med god oversikt.Vekt: 180-240 kg
Lengde: opp til 250 cm
Høyde: opp til 150 cm
Kost: Gress, urter, lyng, friske skudd og blader.
HjortesporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Hvordan ble skogen til?

Hvordan ble skogen til? Spørsmål fra Ojnljnø Liv bli  (?19) 

Vis/skjul svaret...

Oi, det var et godt spørsmål! Utviklingen av trær har nok skjedd som et resultat av konkurranse mellom artene. Alle planter trenger sollys. Trærnes egenskaper med dype røtter og solid stamme, gjorde at de kunne vokse høyere og dermed konkurrere bedre om lyset. Det ble med andre ord «lurt» å vokse høyt, og flere treslag utviklet seg. Til sammen dannet de en skog.

De eneste stedene det ikke vokser skog, er der det er for lite vann, for mye vann, for lite jord eller for kaldt.

Men det finnes jo mange planter som ikke er like høye som trær, hvordan får de sollys? De har løst det på mange ulike måter. Noen vokser på trærne (lianer, orkideer), noen blomstrer før trærne får løv (hvitveis), noen vokser der trærne ikke trives (bukkeblad), eller er raske til å dukke opp der et tre faller ned eller brenner opp (geitrams). Og mange planter tåler rett og slett å vokse der det ikke er så mye lys (bregner, mose).

 

Vennlig hilsen

Anna Lena Albertsen

Lære med skogen


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer