Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Rådyr(Capreolus capreolus)
s Rådyret er Norges minste hjortedyr. Et voksent dyr har en skulderhøyde på mellom 64 og 89 cm og veier bare mellom 20 og 35 kilo. Bukken har gevir som vokser ut og felles hvert år. Sommerpelsen er rødbrun mens vinterpelsen er mer grålig. Den lyse flekken i baken på rådyret kalles speil.Når rådyret blir skremt og flykter, spenner det muskler som får hårene til å sprike. Dette gjør speilet mer synlig. Hensikten er å advare andre rådyr om fare. Rådyrsporet kan forveksles med spor fra sau, men er noe spinklere. Rådyret er drøvtygger med fire mager, det spiser urter, blader, lyng og knopper fra trær og busker Liggeplassen etter rådyr finner man ofte på steder med god utsikt over terrenget. I kalt vær og vind søker den mer i ly.


Vekt: 20-35 kg
Lengde: 95-135cm
Høyde: 64-89 cm
Kost: Urter, blader, lyng og knopper.
RådyrsporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Hvordan ble skogen til?

Hvordan ble skogen til? Spørsmål fra Ojnljnø Liv bli  (?19) 

Vis/skjul svaret...

Oi, det var et godt spørsmål! Utviklingen av trær har nok skjedd som et resultat av konkurranse mellom artene. Alle planter trenger sollys. Trærnes egenskaper med dype røtter og solid stamme, gjorde at de kunne vokse høyere og dermed konkurrere bedre om lyset. Det ble med andre ord «lurt» å vokse høyt, og flere treslag utviklet seg. Til sammen dannet de en skog.

De eneste stedene det ikke vokser skog, er der det er for lite vann, for mye vann, for lite jord eller for kaldt.

Men det finnes jo mange planter som ikke er like høye som trær, hvordan får de sollys? De har løst det på mange ulike måter. Noen vokser på trærne (lianer, orkideer), noen blomstrer før trærne får løv (hvitveis), noen vokser der trærne ikke trives (bukkeblad), eller er raske til å dukke opp der et tre faller ned eller brenner opp (geitrams). Og mange planter tåler rett og slett å vokse der det ikke er så mye lys (bregner, mose).

 

Vennlig hilsen

Anna Lena Albertsen

Lære med skogen


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer