Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Rådyr(Capreolus capreolus)
s Rådyret er Norges minste hjortedyr. Et voksent dyr har en skulderhøyde på mellom 64 og 89 cm og veier bare mellom 20 og 35 kilo. Bukken har gevir som vokser ut og felles hvert år. Sommerpelsen er rødbrun mens vinterpelsen er mer grålig. Den lyse flekken i baken på rådyret kalles speil.Når rådyret blir skremt og flykter, spenner det muskler som får hårene til å sprike. Dette gjør speilet mer synlig. Hensikten er å advare andre rådyr om fare. Rådyrsporet kan forveksles med spor fra sau, men er noe spinklere. Rådyret er drøvtygger med fire mager, det spiser urter, blader, lyng og knopper fra trær og busker Liggeplassen etter rådyr finner man ofte på steder med god utsikt over terrenget. I kalt vær og vind søker den mer i ly.


Vekt: 20-35 kg
Lengde: 95-135cm
Høyde: 64-89 cm
Kost: Urter, blader, lyng og knopper.
RådyrsporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Treslag i Noreg

Korleis kan man sjå forskjell på ulike treslag og hvordan ser dei forskjellige bladene til dei forskjellige trea. Solveig (12 år)

Vis/skjul svaret...

Hei, Solveig

 

Takk for spørsmålet ditt. Du spør hvordan man kan se forskjell på trærne, og du lurer på hvordan bladene ser ut. Og nettopp bladene er den viktigste måten å kjenne igjen treslagene på.

 

Jeg kan ikke forklare alle bladene her, så jeg skal heller gi deg noen tips til hva vi ser etter:

1. Er det sammensatte blader eller hele blader? Sammensatte blader betyr at ett blad består av mange små blad. Rogn er et godt eksempel her.

2. Formen på bladet er viktig. Blader kan være runde (osp), trekantet (bjørk), avlange (selje), hjerteformete (lind), fliket (lønn) eller lappet (eik).

3. Hvordan ser kanten på bladet ut? Dette er også et viktig skilletegn. Det er mange treslag med blader som er runde eller avlange. For å skille mellom disse artene, ser vi på bladkanten. Hos selje er det helt glatt kant (ingen tagger), mens or har spisse tagger, og osp har runde tagger.

 

I tillegg kan det hende vi må bruke fingrene og kjenne på bladet. Er det glatt? Er det ru?

Bladstilken kan også fortelle oss hvilke treslag det er. Hassel har små hår på stilken, og alm har en veldig kort stilk.

 

Det krever litt trening å bli kjent med alle de ulike treslagene. Her er to hjelpemidler (begge to er gratis):

 

Lauvtre - dette er en oversikt du kan ta utskrift av og ta med deg ut i skogen: https://www.naturfag.no/utstyrsbeskrivelse/vis.html?tid=2068427

Treslag i Norge - dette er en app du kan laste ned på telefonen https://www.skogkurs.no/kunnskapsskogen/artikkel.cfm?Id_art=23331

 

Lykke til!

 

Hilsen

Anna Lena Albertsen

Lære med skogen


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer