Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Rein(Rangifer tarandus)
Reinen er et hjortedyr som bare lever på de nordligste områdene på jorda. De lever i flokk på snaufjellet eller i skogområder. I Norge har vi både tamrein og villrein. Reinsdyrene er lettest å kjenne igjen på geviret, som bæres av begge kjønn. Begge feller geviret en gang i året. Dette skjer i november/desember for bukken mens simlene venter til etter at kalvingen er ferdig i mai /juni neste år. Simlene føder stort sett kun en kalv hvert år. Kløvene (føttene) til reinen er brede. Det gjør at de tar seg godt frem i snøen og i våtmarksområder. (bæreevnen er god). Kløvene er også deres viktigste redskap for å finne seg mat når bakken er dekket med snø. De graver seg ned til lav og mose som er deres viktigaste kilde til mat på vinteren. De spiser også tørt gress og buskvekster. Reinen er godt tilpasset kulda med sin tette, gråbrune og strihårete pels.Vekt: 40-150 kg
Lengde:
150-230cm
Høyde:
80-120 cm
Kost: Lav moser gress og buskvekster.

ReinsporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Treslag i Noreg

Korleis kan man sjå forskjell på ulike treslag og hvordan ser dei forskjellige bladene til dei forskjellige trea. Solveig (12 år)

Vis/skjul svaret...

Hei, Solveig

 

Takk for spørsmålet ditt. Du spør hvordan man kan se forskjell på trærne, og du lurer på hvordan bladene ser ut. Og nettopp bladene er den viktigste måten å kjenne igjen treslagene på.

 

Jeg kan ikke forklare alle bladene her, så jeg skal heller gi deg noen tips til hva vi ser etter:

1. Er det sammensatte blader eller hele blader? Sammensatte blader betyr at ett blad består av mange små blad. Rogn er et godt eksempel her.

2. Formen på bladet er viktig. Blader kan være runde (osp), trekantet (bjørk), avlange (selje), hjerteformete (lind), fliket (lønn) eller lappet (eik).

3. Hvordan ser kanten på bladet ut? Dette er også et viktig skilletegn. Det er mange treslag med blader som er runde eller avlange. For å skille mellom disse artene, ser vi på bladkanten. Hos selje er det helt glatt kant (ingen tagger), mens or har spisse tagger, og osp har runde tagger.

 

I tillegg kan det hende vi må bruke fingrene og kjenne på bladet. Er det glatt? Er det ru?

Bladstilken kan også fortelle oss hvilke treslag det er. Hassel har små hår på stilken, og alm har en veldig kort stilk.

 

Det krever litt trening å bli kjent med alle de ulike treslagene. Her er to hjelpemidler (begge to er gratis):

 

Lauvtre - dette er en oversikt du kan ta utskrift av og ta med deg ut i skogen: https://www.naturfag.no/utstyrsbeskrivelse/vis.html?tid=2068427

Treslag i Norge - dette er en app du kan laste ned på telefonen https://www.skogkurs.no/kunnskapsskogen/artikkel.cfm?Id_art=23331

 

Lykke til!

 

Hilsen

Anna Lena Albertsen

Lære med skogen


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer