Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Skogmus(Apodemus)
Det er mange slags mus, og de vanligste i skogen er stor og liten skogmus. Stor skogmus er 10-12 cm lang med like lang hale. Den veier fra 40-60 gram. Fargen er gulbrun med mørkere midtrand. Den lille skogmusa er 8-10 cm lang og halen er omtrent like lang som kroppen. Pelsen er gråbrun med mørkere midtstripe. Føden er i stor grad frø, bær og nøtter og knopper og skudd fra trær og busker, lyng og urter. Den forsyner seg også av insekter og smådyr og av ulike åtsler når den kan. Begge skogmusene er nattaktive. Den lille er svært rask til å løpe i sikkerhet når farer truer og kan da hoppe opptil 80 cm høyt. Den graver ofte stort gangsystem under bakken der ofte matlageret for vinteren ligger. Bolet kan ligge under bakken, på bakken eller i hule trær o l. Den store skogmusen er flink til å klatre og svømme. Den kan skrike kraftig særlig når den blir skremt. Stor skogmus kan ta bolig i hytter og andre hus.


Vekt: ca. 40-60g
Lengde
: ca. 8-10cm
Kost: Frø, bær og nøtter og smådyr (åtseletende).Tilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Treslag i Noreg

Korleis kan man sjå forskjell på ulike treslag og hvordan ser dei forskjellige bladene til dei forskjellige trea. Solveig (12 år)

Vis/skjul svaret...

Hei, Solveig

 

Takk for spørsmålet ditt. Du spør hvordan man kan se forskjell på trærne, og du lurer på hvordan bladene ser ut. Og nettopp bladene er den viktigste måten å kjenne igjen treslagene på.

 

Jeg kan ikke forklare alle bladene her, så jeg skal heller gi deg noen tips til hva vi ser etter:

1. Er det sammensatte blader eller hele blader? Sammensatte blader betyr at ett blad består av mange små blad. Rogn er et godt eksempel her.

2. Formen på bladet er viktig. Blader kan være runde (osp), trekantet (bjørk), avlange (selje), hjerteformete (lind), fliket (lønn) eller lappet (eik).

3. Hvordan ser kanten på bladet ut? Dette er også et viktig skilletegn. Det er mange treslag med blader som er runde eller avlange. For å skille mellom disse artene, ser vi på bladkanten. Hos selje er det helt glatt kant (ingen tagger), mens or har spisse tagger, og osp har runde tagger.

 

I tillegg kan det hende vi må bruke fingrene og kjenne på bladet. Er det glatt? Er det ru?

Bladstilken kan også fortelle oss hvilke treslag det er. Hassel har små hår på stilken, og alm har en veldig kort stilk.

 

Det krever litt trening å bli kjent med alle de ulike treslagene. Her er to hjelpemidler (begge to er gratis):

 

Lauvtre - dette er en oversikt du kan ta utskrift av og ta med deg ut i skogen: https://www.naturfag.no/utstyrsbeskrivelse/vis.html?tid=2068427

Treslag i Norge - dette er en app du kan laste ned på telefonen https://www.skogkurs.no/kunnskapsskogen/artikkel.cfm?Id_art=23331

 

Lykke til!

 

Hilsen

Anna Lena Albertsen

Lære med skogen


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer